3 julesmaker du bare må prøve!

Vi har samlet tre favorittoppskrifter, med spennende julekrydderier, som garantert vil spre gode følelser i oppkjøring frem mot jul. Sett på en stemningsfull spilleliste med julesanger, og skap gode minner og smaksopplevelser for deg og dine.

Hjemmelagede karameller er en klassiker. I denne varianten fra Lise Finckenhagen, kan du også tilsette en deilig smak av jul i form av lakris, kardemomme og appelsin.

Slik lager du fløtekarameller med vanilje

Kok alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte/kasserolle med høye kanter, til en gyllen og veldig tyktflytende masse. Rør med jevne mellomrom, og rør ofte mot slutten slik at det ikke fester seg i bunnen av gryten.

Obs! Underveis i kokingen vil det feste seg sukkermasse langs kanten av gryten. Fjern massen raskt ved å vaske/pensle den vekk med en pensel dyppet i vann. Hvis sukkermassen får sitte langs kanten under hele kokeprosessen vil den krystallisere seg, og dette kan spre seg til karamellmassen og gi den, eller deler av den, en uønsket, kornete konsistens.

Karamellen er ferdigkokt når den begynner å slippe bunnen av gryta, er pent brun, seig og elastisk. Bruk gjerne et termometer og sjekk at karamellmassen er cirka 120 grader. Du kan også dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen. Karamellmassen skal kunne rulles til en fast og myk kule.

Hell karamellen over i en liten form (cirka 20 x 20 cm) kledd med bakepapir. La karamellen stå til avkjøling i romtemperatur. Skjær karamellen i passende biter.

Tips! I tillegg til vanilje kan du bruke 2 ts rålakrispulver fra Johan Bulow, 1 ts støtt kardemomme, revet skall av 1 lime, 0,5 sitron eller 0,5 appelsin. Tilsett den ekstra smaken mot slutten av koketiden.

På jakt etter en effektiv håndmikser? Den kule, retro håndmikseren i Helix-serien til Russell Hobbs, har deler som kan vaskes i oppvaskmaskin. Helix-visperne visper dessuten kremen på halve tiden av en vanlig visp.

 

Marit Hegle serverer den klassiske ostekaken en touch av jul, med pepperkakebunn og klementingelé. Kaken er et godt alternativ til dessert, og nesten enda bedre til lunsj dagen etter.

Slik lager du ostekake med pepperkakebunn og klementingelé

Knus kjeksene så godt du kan, gjerne i en hurtigmikser eller ved å plassere kjeksene i en stor plastpose og rulle en kjevle over dem til de er helt knuste. Bland inn kanelen, smelt smøret og bland det med kjeksene.

Press blandingen ned i en rund kakeform på 22-24 centimeter. Det er en fordel å bruke en form med avtakbar bunn, eventuelt en løs kakering.

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Bland sammen seterrømme, kremost, sukker og vaniljesukker til en jevn masse. Pisk fløten til en løs krem i en egen bolle.

Varm opp klementinjuicen i en kjele til den så vidt begynner å ryke. Fjern kjelen fra varmen, klem vannet av gelatinplatene og løs dem opp i den varme klementinjuicen. Hell juicen over i en kopp og vent til den er romtemperert. Da heller du den sakte over i osteblandingen mens du rører hurtig.

Bland så halvparten av den piskede kremen inn i ostemassen. Når den er jevnt blandet rører du inn resten av kremen.

Fordel ostekremen over kjeksbunnen. Avkjøl ostekaken i kjøleskap i minst 2 timer før du har på gelé.

En god stavmikser er essensielt når man skal bake til jul. Vi anbefaler Horizon-modellen til Russell Hobbs, som har blandebeger inkludert.

Topping

Løs opp gelatinplatene i kaldt vann i cirka 5 minutter. Varm opp cirka 0,5 dl av klementinjuicen sammen med sukkeret i en kjele til den så vidt begynner å ryke. Fjern kjelen fra varmen, klem vannet av gelatinplatene og løs dem opp i den varme juicen. Når gelatinen er helt oppløst rører du inn resten av klementinjuicen. Rør godt slik at gelatinen blir jevnt fordelt.

La geleen stå på benken til du ser at den nesten begynner å stivne. Da heller du den forsiktig over ostekaken. Sett kaken tilbake i kjøleskapet og la den stå til geleen har stivnet helt, det tar et par timer.

Pynt etter eget ønske, pepperkaker og julegodt passer fint.

Har du lyst på lakriskuler med smaken av lakrisbåter, men som også gir gode byggeklosser til kroppen i stedet for blodsukkerkaos? Prøv Berit Nordstrands superenkle nøttekuler, som du lager i en fei når du får lyst på noe godt. Lakrispulver får du kjøpt både i helsekost-butikker og på nett.

TIPS: Hvis du ikke tåler nøtter, kan du bruke frø du tåler.

Du kan ikke bake uten er god kjøkkenvekt. Soehnle Roma Ruby Red er bade pålitelig og stilig i designet

Slik lager du lakriskuler

Bløtlegg nøttene i ca. 1 time.

Ha alle ingrediensene, bortsett fra litt lakrispulver, i en foodprosessor.

Kjør til nøttene er grovknust og du har fått en jevn deig. Ikke kjør dem for lenge så de blir most, men beholder en krunsj i seg med litt nøttebiter når du spiser dem.

Trill kuler av massen.

Strø litt lakrispulver utover et matpapir og trill dem i til slutt. Kulene er best når de spises samme dag, men kan oppbevares i lufttett boks i kjøleskapet i flere dager om du vil.